SOLCELLER
Egelev Smedie går nye veje
Det gamle familiefirma Egelev Smedie ApS udvikler sig hele tiden. I dag er det Henning og Anders, der er 3. og 4. generation i det gamle firma, som er sprunget med på ”den grønne bølge”. Grøn energi er fremtidens energikilde og flere og flere investerer og tænker i miljørigtige løsninger.
I øjeblikket er det solceller der er in. Nu må man ikke forveksle solceller med solvarmeanlæg pointerer Anders. Sidstnævnte producerer varmt vand medens solceller producerer elektricitet. Solceller er en forureningsfri energikilde, som bruger solens lys til at fremstille elektricitet.
Et solcelleanlæg er sammensat af en række solcellemoduler, som er koblet sammen. Der er i princippet ingen begrænsninger for anlæggets størrelse, men lovgivningen i Danmark gør, at man i privatboliger ikke må opsætte anlæg større end 6,0 kW.
I Danmark kan et solcelleanlæg med en optimal placering levere 900-6000 kWh, afhængig af størrelse.
Det er ikke uinteressant at overveje solceller som energikilde. Lige nu er det en økonomisk fordel, at investere i solcelleanlæg. Skattereglerne betyder, at du i dag kan afskrive hele investeringen.
Der er mange fordele ved solceller:
- Solceller er støjfri, forurener ikke og har ingen bevægelige dele.
- 10 m2 solceller sparer ca. 1/2 ton CO2 om året.
- Solceller producerer strøm i dagtimerne, hvor behovet er størst.
- Solceller har en lang levetid. Typisk er der en garanti på 25 år, og da teknologien er uden bevægelige dele, er den robust og driftssikker med lave vedligeholdelsesomkostninger.
- Solceller kan integreres i bygningens arkitektur.
- Solceller kan erstatte en del af facade- eller tagbelægningen og dermed spare udgifter til disse bygningsdele.
- Solceller er god forretning. På grund af gode skatte- og tilskudsregler kan langt de fleste tjene penge på solcelleanlæg.
Folketinget har vedtaget den såkaldte "nettoafregningsordning", der betyder, at man ikke skal betale afgift for solcelleanlæg, som dækker forbruget af strøm i boligen.
Ordningen gør det muligt at "indsætte" eventuel overskydende el fra solcellerne på det offentlige el-net - dvs. hvis de producerer mere el, end du bruger. Denne el kan så "hæves" igen, når solen ikke skinner, og du har brug for elektriciteten. Husstandens elmåler løber ganske enkelt baglæns eller fremad, afhængigt af solcelleproduktionen og husstandens aktuelle strømforbrug.
I og med at du kan trække op til 15.000 kroner fra i den skattepligtige indkomst pr person over 18 i husstanden, samt afskrivningsmulighederne og tilskuddet er det absolut en god ide, fortsætter Anders Rosendahl.